VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Artrita juvenila - forme, prevenire si tratament

dimensiune text
Se intalneste atat la fete cat si la baieti, afecteaza 1 din 1000 de tineri sub 16 ani. Este boala infantile cronica cea mai frecventa. Nu este transmisibila, dar nu se cunoaste ce o provoaca. Se presupune ca este vorba de o deficienta a sistemului imuniar. Frecvent apare dupa o infectie.
Se manifesta prin inflamatii si dureri la nivelul uneia sau mai multor articulatii prin inflamatii si dureri, cu durata mai mare de 6 saptamani.


Forme

  • artita sistemica
  • artrita poliarticulara
  • oligo-artrita reumatismala
  • artrita psoriazica
  • spondilartropatia
  • poliartrita reumatoida (boala a adultului, care debuteaza in copilarie).
Diagnosticul este dificil, (este nevoie de radiografii, analize de sange, etc) din cauza simptomelor variate si de diverse forme, dar si din cauza incapacitatii multor copii de a descrie exact modul in care sufera.
In afara faptului ca manifestarile sunt dureroase, boala poate antrena leziuni permanente, multe forme afecteaza alte tesuturi (ochi, piele, intestine), iar formele grave pot afecta cresterea.


Simptome

Intepeniri dimineata la trezire, greutate in miscari la maini sau picioare, una sau mai multe articulate pot fi rosii sau umflate.


Factori de risc

Alergiile alimentare ar putea fi un factor agravant al bolii.


Prevenire

Multi medici insista asupra importantei unei alimentatii foarte bune, pentru a preveni artrita. Dar datorita faptului ca nu se cunoaste exact cauza precisa care produce imbolnavirea, nu exista un mijloc recunoscut pentru a o preveni. Din punct de vedere al simptomatologiei, durerile articulare matinale pecare le acuza unii bolnavi, pot fi prevenite prin aplicarea de comprese calde sau reci pe articulatii. Copiii care urmeaza tratament cu corticosteroizi, sunt predispusi la osteoporoza. O suplimentare de calciu si vitamina D, pot reduce riscul aparitiei osteoporozei.


Tratament

Medicamentos, numai sub stricta supraeghere medicala. Nu exista tratamente conventionale. Un rol important il au exercitiile fizice, de readaptare, sub supravegherea unui fizioterapeut, pentru a asigura o crestere armonioasa, pentru dezvoltarea masei musculare si pentru a evita pierderea amplitudinii articulare. Un studiu controlat, a evidentiat faptul ca masaje scurte de 15 minute, facute de parinti, au permis dupa o luna diminuarea semnificativa a durerii. Masajul destined muschii si permite o mai buna oxigenare a tesuturilor, fiind recomandat persoanelor artritice.Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Centru de excelenta in tratament reumatologic si de recuperare medicala
Timis - Timisoara
0256/216.051


Articole populare
Diabetul si tratementele complementare
Diabetul afecteaza milioane de oameni in prezent. Medicina traditionala ofera diferite modalitati pentru...
Ghidul incepatorului la sala de gimnastica
Cateva sfaturi pentru a va face o idee despre ce presupune frecventarea unei sali de gimnastica. Va puteti...
Protectia coloanei si circulatia venoasa
Deprindeti pozitiile corespunzatoare ale corpului. Descoperiti pozitiile si miscarile care pot afecta...
Hrana sanatoasa pentru bebelusi si copii
Atunci cind vine vorba despre sanatatea si fericirea copilului, toti parintii sint unanim de acord ca...
Din aceeasi categorie
Virusul HIV - functionare si efecte
HIV sau virusul deficientei sistemului imunitar este pe departe cel mai cunoscut si mai temut virus la ora actuala, împreuna...
citeste mai departe...
Ulcerul gastric si duodenal
Ulcerul gastroduodenal se caracterizeaza printr-o pierdere limitata de substanta la nivelul mucoasei, submucoasei si muscularei...
citeste mai departe...
Lista fobiilor si definitiile lor
Termenul de fobie, atat pentru psihiatru, cat si pentru omul de pe strada, semnifica o frica de o intensitate extrema, persistenta,...
citeste mai departe...