VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Lista fobiilor si definitiile lor

dimensiune text

Definitie

Termenul de fobie, atat pentru psihiatru, cat si pentru omul de pe strada, semnifica o frica de o intensitate extrema, persistenta, sesizata de catre subiect ca fiind irationala. Aceasta este determinata de prezenta sau doar anticiparea prezentei unui obiect, vietate sau situatie.

Conceptul de fobie, spre deosebire de alti termeni care sunt folositi in psihiatrie dar si in limbajul de zi cu zi, se distinge prin folosirea lui corecta, foarte aproape de semnificatia "stiintifica".


Genetica fobiilor

Cercetatorii vorbesc despre o anumita genetica a fobiilor, mai ales ca in studii s-a remarcat ca aceasta este mai frecventa in cazul gemenilor identici (monozigoti). Exista insa si explicatii psihologice ale aparitiei fobiei - curentul comportamentalist explica aparitia fobiilor pe modelul invatarii conditionate (noi cu totii ne amintim de Pavlov si cainele lui, si cum s-a conditionat reflexul salivarii la un alt stimul decat mancarea, respectiv aprinderea becului). Astfel, obiectul fobogen (de exemplu, sobolanul) ar putea fi un stimul conditionat dintr-un reflex al fricii constituit candva in existenta noastra (in copilarie, un sobolan grabit ne-a taiat calea si am tras o sperietura zdravana).

Reactia la expunerea la stimul este de multe ori exagerata, in neconcordanta cu realitatea. Senzatia este de frica profunda care invadeaza persoana, chiar si atunci cind "expunerea" este mai degraba simbolica - persoana doar priveste un film in care apar sobolani sau aude o discutie despre rozatoare.
"Cea mai veche si mai puternica emotie a omului este SPAIMA.? (H.P.Lovecraft, scriitor american)


De ce ti-e frica...

Desi spaima pare a fi una singura, fobiile se pot imparti in categorii:
Fobiile simple. Exemplele cele mai frecvente sunt fobia de insecte, serpi, injectii, sange, microbi, fenomene naturale (tunetele si fulgerele), insa lista este inepuizabila (vezi si tabelul din articolul de fata, in care sunt mentionate o serie de fobii particulare).

Alaturi de fobiile simple mai pot fi mentionate doua categorii aparte:
- agorafobia , care reprezinta o frica de spatii din care ar fi dificil de iesit sau in care ajutorul altei persoane ar fi greu de obtinut. Persoana agorafoba se teme de situatii in care trebuie sa treaca (singura sau chiar insotita) prin piete aglomerate, cinematografe sau stadioane. Consecinta agorafobiei este evitarea acestor spatii sau limitarea iesirilor din spatiul "sigur" (cel mai adesea propria casa).

- fobiile sociale reprezinta frica insotita de tendinta imperioasa de a evita situatiile in care persoana se teme ca ar putea fi judecata sau analizata pentru felul in care se poarta. Fobiile sociale comune includ aspecte cum ar fi: frica de a vorbi (sau de a nu spune lucruri "prostesti" in spatii publice), de a manca in public, de a scrie in public, de a utiliza toalete publice.


Cati oameni sunt afectati?

Agorafobia, a carei prevalenta este raportata in numeroase studii fiind intre 5 si 7%, e mai frecventa la femei.
Fobia sociala are o prevalenta cuprinsa intre 2 si 10%, in functie de diferentele culturale sau de cele de metodologice dintre diferitele studii. Desi mai intalnita la femei, barbatii apeleaza adesea la ajutor de specialitate, poate si datorita faptului ca fobia de acest gen are un impact profund asupra functionarii profesionale. In ceea ce priveste fobiile simple, ele par a fi foarte frecvente, insa persoanele afectate apeleaza extrem de rar la ajutorul psihologului sau al psihiatrului, doar in cazul in care le afecteaza unul din aspectele vietii personale (functionarea profesionala sau ocupationala).


Ce se intampla in fobii?

Ce face ca frica sa depaseasca limita eficientei si sa devina o emotie dezadaptativa, iar uneori chiar invalidanta?

Frica aceasta nerealista si exagerata poate fi explicata ca raspuns la un stimul ce are un oarecare potential de a fi periculos. Este "normal" sa ne temem de traznete sau de cutremure, sa nu ne simtim confortabil in preajma unui sarpe sau a unui paianjen urias, paros si ostil. Cand spunem ca este "normal", ne referim in special la normalitatea bravilor nostri stramosi, care erau amenintati la tot pasul de serpi, paianjeni si stihii care le faceau viata un chin.

Acesti stramosi s-au hotarat, mai mult sau mai putin constient, sa ne faca un "cadou" evolutionist, sa inscrie undeva, in codul nostru comportamental, cuvantul pericol, pe care il asociem cu anumite vietati sau evenimente (apropo, ati cunoscut pe cineva care sa aiba o fobie de mielusei sau de cer senin?).


Manifestarile fobiei

Nu orice spaima de moment poate fi catalogata drept fobie, nici spaimele permanente nu sunt fobii. Asa ca, sa vedem in ce fel se manifesta fobiile.

Pot aparea fenomene de derealizare (sentimentul ca lucrurile se desfasoara ca intr-un film, intr-un plan ireal), fenomene de depersonalizare (sentimentul ca esti un actor in propria situatie, ca nu esti cu totul acolo), precum si senzatia de pierdere a controlului, teama de a nu innebuni, teama de a nu muri.

Aceste manifestari descriu o criza de anxietate, sau un atac de panica, si desi agorafobia, fobiile specifice si fobia sociala apar in contexte diferite, trairile unei persoane in situatia fobica sunt similare. Exista o serie de manifestari fizice ce insotesc senzatia de frica:
  • accelerarea batailor inimii sau palpitatii;
  • cresterea frecventei respiratiilor sau senzatia de disconfort toracic;
  • transpiratii;
  • greata sau disconfort abdominal;
  • senzatia pierderii echilibrului, ameteli, vertij;
  • tensiune musculara;
  • parestezii (intepaturi) ale membrelor.
In toate aceste situatii, persoana percepe teama ca fiind exagerata si irationala, insa nu o poate controla altfel decat prin evitarea situatiei fobice. De altfel, de cele mai multe ori, aceste evitari devin problema in sine. De frica fricii, persoana ajunge sa-si restringa posibilele contacte cu obiectul fricii. si, cu cat spaima este mai importanta, cu atit comportamentele de evitare sunt mai complexe si mai extinse.

Nu sunt rare cazurile in care, o data ce seria evitarilor ia amploare, persoana ajunge sa fie tintuita la domiciliu, considerat singurul bastion "sigur" in lupta cu obiectul fobic. De-abia atunci cand situatia scapa de sub control, cand cei din jur se alarmeaza de amploarea comportamentelor de evitare, este posibil ca persoana sa faca apel la ajutor de specialitate.

Peste 50% dintre adulti au macar o frica specifica: de serpi, paianjeni, sobolani sau de cutremure.


Ce se poate face?

Vestea cea buna e ca aceste tulburari au leac, iar frica poate fi tinuta sub control...
Tratamentul fobiilor dispune actualmente de o serie de medicamente, utile in special in tratamentul agorafobiei si al fobiei sociale. Unele antidepresive si-au dovedit eficacitatea, conform unor studii clinice. Anxioliticele pot reduce o parte din manifestari si pot incuraja persoana sa se adapteze mai bine la "ideea" de nesiguranta in prezenta stimulului fobogen.

Pentru fobiile simple (specifice), cea mai indicata cura este psihoterapia. Principiul terapeutic este simplu (ii rog pe cei care au mici probleme fobice sa nu citeasca in continuare) - "cui pe cui se scoate", sau, mai precis, ti-e frica de sobolani, vei ajunge sa socializezi cu rozatoarele mai mult decat oricine din cei din jur. Necesitatea terapiei este insa dictata, in cazul fricilor specifice, de valoarea ei adaptativa. Putem trai mult si bine cu o frica de serpi veninosi atita timp cat probabilitatea de a-i intalni pe asfaltul din orasul nostru este extrem de redusa. Daca urmeaza insa sa te muti intr-un loc izolat, pe valea Cernei de exemplu, unde misuna pe stanci colonii intregi de vipere si daca fobia este singurul impediment care sta in calea mutarii, poate ar trebui sa te gandesti la psihoterapie...


Lista de fobii si definitile lor


Fobie

Definitie
ACAROPHOBIA frica de infestare a pielii cu capusi
ACEROPHOBIA teama de acreala, de acru
ACHLUOPHOBIA teama de intuneric (sau NYCTOPHOBIA)
ACOUSTICOPHOBIA teama de zgomot
ACROPHOBIA teama de inaltime
AEROPHOBIA teama de zbor, de spatii deschise de aer
AGORAPHOBIA teama de spatii deschise
AICHOMOPHOBIA Fear of pointed objects (also AICHUROPHOBIA)
AILUROPHOBIA teama de pisici (sau AELUROPHOBIA, ELUROPHOBIA,& GATOPHOBIA)
ALBUMINUROPHOBIA teama de albumina in urina, de afectiuni renale
ALEKTOROPHOBIA teama de pui
ALGOPHOBIA teama de durere (sau ODYNOPHOBIA, ODYNEPHOBIA)
AMATHOPHOBIA teama de praf
AMAXOPHOBIA teama de a fi intr-o masina sau de a o conduce(sau OCHLOPHOBIA)
AMYCHOPHOBIA teama de a fi zgariat
ANDROPHOBIA teama de barbati
ANEMOPHOBIA teama de vant
ANGINAPHOBIA teama de spatii inguste,stramte
ANGINOPHOBIA teama de dureri in gat
ANGLOPHOBIA teama de englezi sau de lucruri englezesti
ANTHOPHOBIA teama de flori
ANTHROPHOBIA teama de oameni (sau ANTHROPOPHOBIA)
ANTLOPHOBIA teama de inundatii
ANUPTAPHOBIA teama de a ramane singur
APEIROPHOBIA teama de infinit
APHEPHOBIA teama de a atinge sau de a fi atins(also HAPHEPHOBIA,HAPTEPHOBIA)
APIPHOBIA teama de albine
ARACHIBUTYROPHOBIA teama de untul de arahide lipit de cerul gurii
ARACHNEPHOBIA teama de paianjeni (sau ARACHNOPHOBIA)
ASTHENOPHOBIA teama de slabiciune, de a fi slab
ASTRAPHOBIA tema de a fi lovit de fulger(sau CERAUNOPHOBIA,KERAUNOPHOBIA)
ASTROPHOBIA teama de stele
ATAXIOPHOBIA teama de dezordine (also ATAXOPHOBIA)
ATELOPHOBIA teama de imperfectiune
ATEPHOBIA teama de ruina
AULOPHOBIA teama de fluieraturi
AUROPHOBIA tema de aur
AURORAPHOBIA tema de lumina aurolei boreale
AUTOMYSOPHOBIA tema de automurdarire
AUTOPHOBIA teama de a fi de unul singur(also EREMIOPHOBIA,EREMOPHOBIA, MONOPHOBIA)
BACILLOPHOBIA teama de germeni (also ACTERIOPHOBIA,MICROBIOPHOBIA, BACILLIPHOBIA)
BALLISTOPHOBIA teama de rachete
BAROPHOBIA teama de gravitatie
BASIPHOBIA teama de plimbare
BATHOPHOBIA teama de adancime
BATRACHOPHOBIA teama de broaste
BELONEPHOBIA teama de ace, ace de cusut (sau BELONOPHOBIA)
BIBLIOPHOBIA teama de carti
BLENNOPHOBIA teama de namol
BOGYPHOBIA teama de demoni si creaturi
BOTANOPHOBIA teama de plante si flori
BROMIDROSIPHOBIA teama de a nu-i mirosi urat corpul
BRONTOPHOBIA teama de tunete si furtuni cu tunete
CAINOPHOBIA teama de nou, de noutate (sau CAINOTOPHOBIA)
CANCEROPHOBIA teama de cancer (sau CARCINOMATOPHOBIA)
CARDIOPHOBIA teama de boli de inima
CARNOPHOBIA teama de carne
CATHISOPHOBIA teama de a sta jos
CATOPTROPHOBIA teama de oglinzi
CELTOPHOBIA teama de celti; sentiment de ura fata de celti
CENOPHOBIA teama de spatii deschise (sau KENOPHOBIA)
CERAUNOPHOBIA teama de a fi traznit
CHAETOPHOBIA teama de par
CHEROPHOBIA teama de veselie
CHIONOPHOBIA teama de zapada
CHOLEROPHOBIA teama de holera
CHREMATOPHOBIA teama de bani sau bogatie (sauCHROMETOPHOBIA)
CHROMOPHOBIA teama de culori
CHRONOPHOBIA teama de trecerea timpului
CIBOPHOBIA teama de mancare (sau SITOPHOBIA, SITIOPHOBIA)
CLAUSTROPHOBIA teama de a fi in spatii inchise, stramte
CLEPTOPHOBIA teama de furt
CLIMACOPHOBIA teama de a cadea pe scari
CLINOPHOBIA teama de a adormi
CNIDOPHOBIA teama de corzi, de sfori
COITOPHOBIA teama de relatii sexuale (sau CYPRIDOPHOBIA, GENOPHOBIA)
COMETOPHOBIA teama de comete
COPROPHOBIA teama de excremente
CREMNOPHOBIA teama de stanci si prapastii
CREMOPHOBIA teama de a fi singur
CRYOPHOBIA teama de gheata si inghet
CRYSTALLOPHOBIA teama de sticla (sau HYALOPHOBIA)
CYMOPHOBIA teama de valurile marii sau oceanului
CYNOPHOBIA teama de caini
CYPRIDOPHOBIA teama de boli venerice(sau VENEREOPHOBIA)
DEIPNOPHOBIA teama de conversatia din timpul cinei
DEMONOPHOBIA teama de spirite
DEMOPHOBIA teama de o multime de oameni(cu snsul de un numar mare de oameni adunati la un loc, de inghesuiala)
DENDROPHOBIA teama de copaci
DERMATOPHOBIA teama de piele
DERMATOSIPHOBIA teama de boli de piele (sau DERMATOPATHOPHOBIA)
DIABETOPHOBIA teama de diabet
DIDASKALEINOPHOBIA teama de scoala (sau SCHOLIONOPHOBIA)
DIKEPHOBIA teama de justitie
DINOPHOBIA teama de piscina
DIPLOPIAPHOBIA teama de a vedea dublu
DIPSOPHOBIA teama de bautura
DOMATOPHOBIA teama de propria casa
DORAPHOBIA teama de blanuri sau piei de animale
DROMOPHOBIA teama de a traversa strada
DYSMORPHOPHOBIA teama de deformitati
ECCLESIAPHOBIA teama de biserici
ECOPHOBIA teama de propria casa si imprejurimile acesteia (sau OECOPHOBIA, OIKOPHOBIA)
EISOPTROPHOBIA teama de termite (sau ISOPTEROPHOBIA)
ELECTROPHOBIA teama de electricitate
ELEUTHROPHOBIA teama de libertate
EMETOPHOBIA teama de a voma
ENTOMOPHOBIA teama de insecte
EOSOPHOBIA teama de cadere??
EREMIOPHOBIA teama de a ramane de unul singur
EREUTHOPHOBIA teama de a se inrosi
ERGASIOPHOBIA teama de munca (sau PONOPHOBIA)
ERGOPHOBIA ura fata de munca
EROTOPHOBIA teama de senzatiile erotice
ERYTHROPHOBIA teama de culoarea rosie
EUPHOBIA teama de vestile bune
EUROTOPHOBIA teama de organele genitale femnine
FEBRIPHOBIA teama de febra
FELINOPHOBIA teama de pisici
FRANCOPHOBIA ura fata de francezi, franta , si lucrurile frantuzesti(sau GALLOPHOBIA)
FRIGOPHOBIA teama de frig (sau PSYCHROPHOBIA)
GALEOPHOBIA teama de gaini
GALLOPHOBIA teama de francezi, franta , si lucrurile frantuzesti(sau GALLOPHOBIA)
GAMOPHOBIA teama de casatorie
GATOPHOBIA teama de pisici
GENIOPHOBIA teama de barbi (de oameni cu barba)
GENOPHOBIA teama de dorintele sexuale
GENUPHOBIA teama de genunchi
GEPHYROPHOBIA teama de a traversa poduri
GERASCOPHOBIA teama de a imbatrani
GERMANOPHOBIA ura fata de Germania (sau TEUTOPHOBIA, TEUTONOPHOBIA)
GEUMOPHOBIA teama de gusturi si arome (sau GEUMATOPHOBIA)
GLOSSOPHOBIA teama de a vorbi in public
GRAPHOPHOBIA teama de a scrie
GRINGOPHOBIA teama sau neplacere la vederea strainilor caucazieni
GROSSSCUMYWITHMOMPHOBIA teama de anumite femei fara un motiv intemiat
GYMNOPHOBIA teama de nuditate
GYNEPHOBIA teama sau ura fata de femei (sau GYNOPHOBIA)
HAGIOPHOBIA teama de obiecte sfinte sau sfinti
HAMARTOPHOBIA teama de erori si pacate
HAPHEPHOBIA teama de a fi atins
HARPAXOPHOBIA teama de cauciuc
HEDONOPHOBIA teama de placere
HELIOPHOBIA teama de lumina soarelui
HELMINTHOPHOBIA teama de a fi infestat cu viermi
HEMATOPHOBIA teama de sange (sau HEMOPHOBIA)
HERPETOPHOBIA teama de reptile sau amfibieni
HIEROPHOBIA teama de obiecte sacre
HIPPOPHOBIA teama de cai
HODOPHOBIA teama de a calatori
HOMICHLOPHOBIA teama de fum, ceata
HOMILOPHOBIA teama de predici
HORMEPHOBIA teama de socuri
HYALOPHOBIA teama de sticla
HYDROPHOBIA teama de apa; teama de raie
HYGROPHOBIA teama de lichide, in special de vin sau apa
HYLEPHOBIA teama de lemn
HYPENGYOPHOBIA teama de responsabilitati (sau HYPEGIAPHOBIA)
HYPNOPHOBIA teama de somn
HYPSIPPHOBIA teama de locuri inalte (sau HYPSOPHOBIA)
IATROPHOBIA teama de a merge la medic
ICHTHYOPHOBIA teama de pesti
IDEOPHOBIA teama de idei
IOPHOBIA teama de otravuri
JUDOPHOBIA teama si ura fata de iudei si ideologia acestora (sau JUDEOPHOBIA)
KAKORRHAPHIOPHOBIA teama de esecuri si infrangeri (sau KAKORRAPHIAPHOBIA)
KATAGELOPHOBIA teama de a fi ridicol
KATHISOPHOBIA teama de a sta jos, de a se aseza
KENOPHOBIA teama de incaperi goale
KERAUNOPHOBIA teama de tunete si fulgere
KINESOPHOBIA teama de miscare
KLEPTOPHOBIA teama de hoti (sau CLEPTOPHOBIA)
KOPOPHOBIA teama de examinare fizica sau psihica
LALIOPHOBIA teama de a vorbi (sau LALOPHOBIA)
LEPROPHOBIA teama de leprosi (sau LEPRAPHOBIA)
LEVOPHOBIA teama de obiectele situate in partea stanga a corpului
LIMNOPHOBIA teama de lacuri
LINONOPHOBIA teama de corzi, de sfori
LOGOPHOBIA teama de cuvinte
LYSSOPHOBIA teama de a innebuni (sau MANIAPHOBIA)
MAIEUSIOPHOBIA teama de sarcina
MASTIGOPHOBIA teama de bataie
MECHANOPHOBIA teama de masinari
MELISSOPHOBIA teama de albine
MENINGITOPHOBIA teama de meningita
MERINTHOPHOBIA teama de a fi limitat
METALLOPHOBIA teama de metale
METEOROPHOBIA teama de meteoriti
MICROPHOBIA teama de germeni, de microbi (sau SPERMOPHOBIA)
MISOPHOBIA teama de a fi contaminat prin mizerie (sau MUSOPHOBIA, RHYPOPHOBIA)
MOLYSOMOPHOBIA teama de infectii (sau MYSOPHOBIA)
MONOPATHOPHOBIA teama de rau intr-o anumita parte a corpului
MONOPHOBIA teama de a ramane singur
MOTORPHOBIA teama de motoarele vehiculelor
MUSICOPHOBIA teama, neplacere la auzul muzicii
MUSOPHOBIA teama de soareci
MYSOPHOBIA teama de infectii
MYTHOPHOBIA teama de a face afirmatii false (de a minti)
NEBULAPHOBIA teama de nori
NECROPHOBIA teama de cadavre
NEGROPHOBIA teama, ura fata de negri(personele de culoare)
NEOPHOBIA teama de nou, de noutate
NOCTIPHOBIA teama de noapte
NOMATOPHOBIA teama de nume
NOSEMAPHOBIA teama de boli, de a fi bolnav
NOSOPHOBIA teama de a contacta o boala (sau PATHOPHOBIA)
NUCLEOMITAPHOBIA teama de moarte prin arme nuceare
NUDOPHOBIA teama de nud (sau NUDIPHOBIA)
NYCTOPHOBIA teama de intuneric sau de noapte
OCHLOPHOBIA teama de multimi (de oameni)
OCHOPHOBIA teama de vehicole
ODONTOPHOBIA teama de dinti, in special de dintii animalelor
ODYNOPHOBIA teama de durere (sau ALGOPHOBIA, ODYNEPHOBIA)
OENOPHOBIA teama de vin (sau OINOPHOBIA)
OIKOPHOBIA teama imprejurimile casei
OLFACTOPHOBIA teama de mirosuri (sau OSMOPHOBIA)
OMBROPHOBIA teama de ploaie
OMMATOPHOBIA teama de ochi
ONEIROPHOBIA teama de vise
ONOMATOPHOBIA teama de a auzi anumite cuvinte sau fraze
OPHIDIOPHOBIA teama de serpi
OPTOPHOBIA teama de deschide cineva ochii brusc
ORNITHOPHOBIA teama de pasari
OSMOPHOBIA teama de mirosuri
OSPHRESIOPHOBIA teama ,neplacerea de a simti mirosul pielii, al corpului
OURANOPHOBIA teama de rai
PAEDOPHOBIA teama de papusi sau de copii (sau PEDIOPHOBIA, PEDIPHOBIA)
PANOPHOBIA teama de orice, teama fara obiect (sau PANPHOBIA, PANTAPHOBIA)
PAPAPHOBIA teama de papa lucrurile care tin de papa
PARALIPOPPHOBIA teama de a neglija o datorie
PARAPHOBIA teama de perversiuni sexuale
PARASITOPHOBIA teama de paraziti (sau PHTHIRIOPHOBIA)
PARTHENOPHOBIA teama de femei virgine
PATHOPHOBIA teama de boli si germeni
PATROIOPHOBIA teama de ereditate
PECCATIPHOBIA teama de a pacatui (sau PECCATOPHOBIA)
PEDICULOPHOBIA teama de paduchi
PELLAGRAPHOBIA teama de a face peleagra
PENIAPHOBIA teama de saracie
PHAGOPHOBIA teama de a manca si a inghiti
PHARMACOPHOBIA teama de medicamente
PHASMOPHOBIA teama de fantome
PHENGOPHOBIA teama de lumina zilei
PHILOSOPHOBIA teama de filozofie si filozofi
PHOBOPHOBIA teama de teama insesi
PHONOPHOBIA teama de zgomot
PHOTANGIOPHOBIA teama de durerea de ochi cauzata de lumina soarelui
PHOTOPHOBIA teama de lumina
PHTRIRIOPHOBIA teama de paraziti
PHTHISIOPHOBIA teama de tuberculoza (sau TUBERCULOPHOBIA)
PLACOPHOBIA teama de morminte
PNIGEROPHOBIA teama de sufocare
PNIGOPHOBIA teama de sufocare, de sugrumare, de innecare
POGONOPHOBIA teama de oamenii cu barba
POINEPHOBIA teama de multe lucruri, nedefinite
POLITICOPHOBIA teama sau ura fata de pliticieni
POLYPHOBIA teama de o multime de lucruri, nedefinite
PONOPHOBIA teama de oboseala
PORPHYROPHOBIA teama fata de culoarea rosie, purpurie
POTAMOPHOBIA teama de rauri si ape curgatoare
POTOPHOBIA teama de bautura
PROTEINPHOBIA teama de mancarea cu continut proteic mare(ex carne)
PSYCHOPHOBIA teama de minte, gandire
PSYCHROPHOBIA teama de temperaturi scazute
PTERONONPHOBIA teama de pene
PYREXIOPHOBIA teama de febra
PYROPHOBIA teama de foc
RHABDOPHOBIA teama de a fi batut
RHYPOPHOBIA teama de murdarie
RUSSOPHOBIA teama, ura fata de Rusia si rusi
SATANOPHOBIA teama de Satan
SCABIOPHOBIA teama de raie
SCATOPHOBIA teama de excremente; teama de a folosi cuvinte obscene
SCHOLIONOPHOBIA teama de scoala (sau DIDASKALEINOPHOBIA)
SCIAPHOBIA teama de umbre (sau SCIOPHOBIA)
SCOLECIPHOBIA teama de viermi (sau VERMIPHOBIA)
SCOPOPHOBIA teama de a fi inchis (sau SCOPTOPHOBIA)
SCOTOPHOBIA teama de intuneric
SELAPHOBIA teama de blitzuri
SELENOPHOBIA teama de luna
SIDERODROMOPHOBIA teama de tiruri sau trenuri
SIDEROPHOBIA teama de stele
SINOPHOBIA teama, ura fata de China si chinezi
SITOPHOBIA teama de mancare (sau CIBOPHOBIA)
SPRECTROPHOBIA teama de fantome si spectre
SPERMOPHOBIA teama de germeni
SPHEKSOPHOBIA teama de viespi
STASIBASIPHOBIA teama de a sta intr-un loc sau de a se plimba (also STASIPHOBIA)
STENOPHOBIA teama de spatii inguste
SYPHILIPHOBIA teama de face sifilis (sau SYPHILOPHOBIA)
TABOPHOBIA teama de a nu fi bolnav
TAPHEPHOBIA teama de morminte; teama de a fi ingropat de viu (sau TAPHOPHOBIA)
TAPINOPHOBIA teama de lucruril mici
TELOPHOBIA teama de teologie
TELEPHONOPHOBIA teama de a utiliza telefonul
TERATOPHOBIA teama de monstrii sau de a naste monstrii
THAASOPHOBIA teama de plictiseala
THALASSOPHOBIA teama de mare, de ocean
THANTOPHOBIA teama de moarte
THEATROPHOBIA teama de teatre
THEOPHOBIA teama de dumnezeu
THERMOPHOBIA teama de caldura mare, arsita
TOCOPHOBIA teama de nastere unui copil
TOMOPHOBIA teama de operatii chirurgicale
TONITROPHOBIA teama de tunete
TOPOPHOBIA teama de a urca pe o scena; teama de anumite situatii sau imprejurari
TOXICOPHOBIA teama de intoxicatii, otraviri (sau TOXIPHOBIA)
TRAUMATOPHOBIA teama de razboi
TREMOPHOBIA teama de vibratii
TRICHINIPHOBIA teama de trichineloza (sau TRICHOPHOBIA & TRICHOPATHOPHOBIA)
TRYPANOPHOBIA teama de injectii sau vaccinuri (sau VACCINOPHOBIA)
VENEREOPHOBIA teama de boli venerice
VERMIPHOBIA teama de viermi (sau SCOLECIPHOBIA)
XENOPHOBIA teama de straini (sau ZENOPHOBIA)
XYLOPHOBIA teama de paduri
ZELOPHOBIA teama de gelozie
ZOOPHOBIA teama de animaleNewsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Medicina generala, Medicina de familie, Gastroenterologie, Psihoterapie, Psihiatrie, Proctologie, Laborator de analize, Medicina interna
Timis - Timisoara
0722.468.168
Psihologie, Dermato-venerologie, Boli infectioase, Gastroenterologie, Cardiologie, Urologie, Neuropsihiatrie, Endocrinologie, Otorinolaringologie-ORL, Alergologie si imunologie clinica
Timis - Timisoara
0256.288.782
Medicina de familie, Laborator de analize, Medicina interna, Oftalmologie, Otorinolaringologie-ORL, Optica medicala, Neurologie, Medicina muncii, Psihiatrie, Urologie
Timis - Timisoara
0256 436205


Articole populare
Ridurile si tratarea acestora
Imbatranirea favorizeaza accentuarea ridurilor, in special in zona fruntii si a zonei dintre sprancene,...
Ghidul incepatorului la sala de gimnastica
Cateva sfaturi pentru a va face o idee despre ce presupune frecventarea unei sali de gimnastica. Va puteti...
Aromoterapie pentru perioada sarcinii
In timpul sarcinii exista numeroase faze in care aromoterapia este benefica, de mare ajutor si in acelasi...
Adolescentul - stari afective si tulburari de comportament
Perioada adolescentei este caracterizata printr-o dezvoltare a tuturor functiilor si proceselor psihice...
Din aceeasi categorie
Impotenta - cauze si diagnostic
Disfunctia erectila reprezinta incapacitatea obtinerii sau mentinerii unei erectii cu care sa se poata realiza un act sexual....
citeste mai departe...
Rahitismul carential - cauze principale si tratament
Rahitismul carential este o boala metabolica generala proprie copilariei, ce apare in perioadele de crestere rapida, determinata...
citeste mai departe...
Identificarea simptomelor apendicitei
Procesul diagnosticatii apendicitei este foarte dificil pentru doctori. Simptomele apendicitei au caracter general si nu...
citeste mai departe...