VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Toxicomania si drogurile

dimensiune text
Toxicomania se defineste prin consum potologic, cronic sau periodic, de substante care modifica starea afectiva si de constiinta. Incetarea consumului duce la sevraj-manifestat printr-o stare de rau, tulburari metabolice, biologice, nervos-vegetative, cu pericol de deces.

Problema toxicomanie apare mai ales la varsta adolescentei, cand tinerii trec printr-o perioada »de criza », predispusi fiind cei cu dezvoltare dizarmonica a personalitatii, cu tulburari de comportament de tip social, care se insereaza cu dificultate in viata comunitara. Dorinta exagerata de originalitate, precum si curiozitatea, devin elemente importante la aceasta varsta ; pornind de la consumul ocazional, se ajunge la obisnuinta, mai ales in cadrul grupurilor.

Marijuana (Iarba, hasis, canabis, joint)

Sursa marijuanei este o specie de canepa (cannabis sativa), cu un continut de THC (delta-9-tetrahidrocannabinol) care se gaseste in frunzele si florile plantei. Hasisul este o substanta rasinoasa, luata din varful plantelor femele, care contine cea mai mare concentratie de THC.

Efectele marijuanei apar intr-un interval de la cateva secunde la cateva minute dupa inhalarea fumului (tigara sau pipa), sau la 30-60 minute dupa ingerare. Cele mai importante efecte ale marijuanei sunt cele comportamentale, deoarece drogul afecteaza sistemul nervos central. Are efecte euforizante, inpresie de relaxare, sporirea perceptiilor vizuale, auditive, dar cu acuitate vizuala perturbata, si deformarea perceptiei temporale.

Alte efecte pot fi ochii injectati, tahicardie, astm, infertilitate datorata scaderii motilitatii si numarului de spermatozoizi la utilizatorii masculini.

Sevrajul se manifesta prin agitatie, insomnie, iritabilitate si anxietate.

Stimulenti

Cocaina (speed, crack, coke, snow)
Popularitatea ei crescanda poate fi pusa pe seama mai multor factori, printer care, folosirea ei de catre personae care se constituie ca modele: atleti, actori, oameni de afaceri. Ea poate fi inhalate pe nas, sau dizolvata in apa, sau amestecata cu heroina, intravenous- ' speedball'. Transformata intr-o formula care poate fi fumata -'crack'. Fumatul produce euforie instantanee si intensa, stimularea SNC, incredere, energie insotita de scaderea inhibitiilor. Consumatorii pot prezenta fluctuatii de dispozitie, depresie, tulburari de somn, izolare sociala.

Amfetaminele
Droguri care accelereaza functionarea organismului. Sintetizate initial intre cele doua razboaie mondiale, au fost folosite ca drog militar. In anii 60 au fost folosite pentru tratarea depresiei sau determinarea scaderii in greutate. Datorita efectelor secundare, ele au fost retrase de pe piata. Folosirea lor anuleaza nevoia de odihna si mancare, dar nu le suplinesc. Daca este luat pe cale orala, prizata sau fumata, are efecte euforice, creste activitatea cardiaca, respiratorie. Apar tulburari de vorbire, pierderea coordonarii si chiar colaps fizic.
Folosirea pe termen lung a unor doze puternice poate duce la malnutritie, boli ale pielii, ulcere.

Opiaceele (orice drog cu actiune asemanatoare opiului)

Heroina
Heroina este denumita asa dupa termenul german pentru eroic, heroisch. Potrivit legendei populare, substitutul sau, methadona, s-a numit initial Dolophina, in onoarea lui Adolf Hitler. In realitate, numele vine de la latinescul dolor, insemnand durere.

Drogul cu un minim de efecte secundare nedorite si cu un mare potential euforic a fost sintetizat pentru prima data in 1874 din morfina Este folosita, de obicei, injectabil, sau fumata. Se poate amesteca cu cocaina, atunci riscul de supradozare fiind mai mare. Consumul este insotit de o stare euforica, cu disparitia fricii, anxietatii. Drog cu actiunea cea mai rapida (injectata, ajunge la creier in 15-30 secunde, fumata, in 7 secunde), are ca efect imediat placerea, dupa care urmeaza o stare de tranchilizare care poate dura pana la o ora.

Cannabisul
Unul din multele droguri folosite de adolescenti si adulti in scopul modificarii starii mentale si a-si induce o stare placuta. Ingredientul sau psihoactiv este THC-ul, acesta produce o mare varietate de efecte. Sub influenta acestui drog, oamenii reusesc, in general, sa-si mentina activitatile la un nivel normal, efectele fiind mai usoare decat la majoritatea substantelor psihoactive.Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Stomatologie
Timis - Timisoara
0256.217.008
stomatologie timisoara, albire dinti, aparat dentar, extractie dinte, cabinet stomatologic, stomatolog timisoara
Timis - Timisoara
0721.997.250
optica medicala, oftalmologie, ochelari, lentile de contact, oftalmologie timisoara
Timis - Timisoara
0256.364.650, 0721.316.224, 0256.436.665


Articole populare
Ridurile si tratarea acestora
Imbatranirea favorizeaza accentuarea ridurilor, in special in zona fruntii si a zonei dintre sprancene,...
Boli cu transmitere sexuala
La om, forta care apropie indivizii de sex diferit nu este simplul instinct de reproducere, cum se intampla...
Analiza in adenomul de prostata
PSA (Prostate Specific Antigen) este o substanta fabricata natural de catre prostata. Aceasta substanta...
Sanatatea dentara a copilului
Se stie ca fluorul este cel mai bun prieten al dintilor, gratie lui smaltul se fortifica si cariile diminueaza....
Din aceeasi categorie
Lasati-va de fumat!
Abandonarea tigarilor este, mai ales daca s-a instalat dependenta de nicotina, un process lung si sinuos. De cele mai multe...
citeste mai departe...
Tinerii, fumatul si efectele asupra sanatatii
n fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenti din SUA fumeaza prima lor tigara si astfel fac primul lor pas pentru a deveni...
citeste mai departe...
Glicemia - valori si variatii fiziologice
Glicemia sau glucoza din sange, are valori normale cuprinse intre 60-110 mg/ 100 ml ( 0,6 - 1 g/l ), daca se foloseste metoda...
citeste mai departe...