VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Componenta lipidelor sanguine

dimensiune text
Fractiunile grase din sange cuprind lipidele totale, colesterolul, trigliceridele, fosfolipidele, acizii grasi. Acestea se pot determina fie in ansamblu, constituind tabloul lipidic, care coroborat cu datele clinice poate pune diagnosticul si clasifica dislipidemiile sau se pot determina separat, dupa cum considera medicul ca este indicat.

Colesterolul

Colesterolul, cel mai frecvent solicitat, are variatii fiziologice in functie de varsta, sex, zona geografica, obiceiuri alimentare, profesie etc. si patologice cu valori crescute in hipercolesterolemia esentiala, in hiperlipemia esentiala, sindrom nefrotic, diabet zaharat dezechilibrat, sarcina, icter prin obstructie, hipotiroidie, ateroscleroza, pancreatite etc. Valori scazute, apar in boli severe hepatice ( ciroza ), hipertiroidism, denutritie, infectii bacteriene, hemopatii severe si in unele afectiuni genetice. In medie, valoarea normala se gaseste intre 150-250 mg/100 ml.

Valorile normale ale colesterolului in functie de sex si varsta
Decade de varsta (ani) Barbati (mg/100 ml) Femei (mg/100 ml)
0 - 19 162 ± 20,14 164 ± 18,00
20 - 29 174 ± 30,53 178 ± 35,00
30 - 39 184 ± 30,00 184 ± 24,00
40 - 49 197 ± 35,27 196 ± 35,41
50 - 59 211 ± 34,00 208 ± 34,11
60 - 69 223 ± 32,00 222 ± 39,00

Lipidele totale

Lipidele totale, cu valori care variaza in general destul de mult cu metoda si standardul folosit, sunt considerate normale la nivelul de 400-800 mg/ 100 ml. Din cauza ca nivelul lipemiei depinde de variatiile celorlalti parametri lipemici, si in special de cel al trigliceridelor, recoltarea sangelui trebuie facuta in anumite conditii si anume: sa existe 12-14 ore de la ultima masa din preziua recoltarii; cu o saptamana inainte sa nu se faca abuz de grasimi, dulciuri, alcool: bolnavul nu trebuie sa fi avut variatii in greutate, iar cu trei saptamani inaintea recoltarii, orice medicatie antilipemianta sau cu estrogeni si steroizi trebuie intrerupta.

Dupa traumele acute, cum este infarctul miocardic, colesterolul poate scadea cu 25-50 %, motiv pentru care este indicata recoltarea la 4-8 saptamani de la accident. Valori crescute ale lipidelor serice nu au nici o valoare fara respectarea acestor conditii de prelevare a probei. Variatiile fiziologice si patologice sunt declansate de aceiasi factori indicati la colesterol. De mentionat ca nerespectarea postului nocturn de 12-14 ore inaintea recoltarii, afecteaza in mica masura nivelul colesterolului, in timp ce lipemia este puternic modificata.

Trigliceridele

Trigliceridele participa alaturi de colesterol in stabilirea tipului de dislipidemie. In mod normal ele variaza intre 50-150 mg/ 100 ml. Nivelul lor este puternic influentat de alimentatie, in special de grasimi si dulciuri, de activitatea hormonilor si efort fizic.

Este deci necesar, ca la recoltare sa se respecte aceleasi indicatii date pentru lipidele totale. Variatiile fiziologice, care dispar odata cu cauza care le-a produs , se intalnesc dupa mese, dupa efort fizic si in sarcina, unde dintre fractiunile grase, trigliceridele sunt cele mai crescute. Variatiile patologice au aceiasi factori declansatori ca si in cazul colesterolului si lipemiei.

Lipidele totale, colesterolul, trigliceridele si studiul electroforetic al lipoproteinelor ( lipidograma ), sunt cei patru parametri minimi necesari stabilirii prezentei unei dislipidemii, clasificate conform indicilor adoptati de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cresterea lipidelor plasmatice, constituie una dintre cele mai frecvente tulburari metabolice, cunoscute sub termenul generic de dislipemii.

Prin ele insile aceste tulburari ne ridica probleme deosebite. Importanta lor deriva din actiunea aterogenetica pe care o poseda, reprezentand unul dintre cei mai importanti factori de risc vascular. A descoperi la timp o dislipemie, si a o trata, poate echivala cu prevenirea instalarii unei leziuni vasculare degenerative ( manifestata de obicei prin : cardiopatie ischemica, accident vascular cerebral, arteriopatie periferica etc ).

Aproximativ 1/3 din dislipemiile descoperite la timp raspund la regimul alimentar specific. Mai mult, scaderea lipidelor sanguine coincide cu scaderea incidentei complicatiilor cardiovasculare.



Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Expertiza medicala a capacitatii de munca, Psihologie, Oftalmologie, Medicina de familie, Medicina alternativa si naturista, Medicina functionala, Dermato-venerologie, Acupunctura, Nutritie, Optica medicala
Timis - Timisoara
0256.226.271
Chirurgie generala, Cardiologie, Dermato-venerologie, Medicina de familie, Medicina alternativa si naturista, Medicina functionala, Dermato-venerologie, Acupunctura, Nutritie, Optica medicala
Timis - Timisoara
0256.443.625
stomatologie timisoara, albire dinti, aparat dentar, extractie dinte, cabinet stomatologic, stomatolog timisoara
Timis - Timisoara
0721.997.250


Articole populare
Hrana sanatoasa pentru bebelusi si copii
Atunci cind vine vorba despre sanatatea si fericirea copilului, toti parintii sint unanim de acord ca...
Cinci aparate excelente pentru eliminarea grasimii
Aceste aparate aduc mai mult dinamism si mai multa diversitate in rutinele dvs de antrenament. Sunt excelente...
Adolescentul - stari afective si tulburari de comportament
Perioada adolescentei este caracterizata printr-o dezvoltare a tuturor functiilor si proceselor psihice...
Protectia coloanei si circulatia venoasa
Deprindeti pozitiile corespunzatoare ale corpului. Descoperiti pozitiile si miscarile care pot afecta...
Din aceeasi categorie
Viteza de sedimentare a hematiilor
Variatii fiziologice se observa in functie de sex, la femei in timpul menstruatiei, cand are valori crescute, in timpul sarcinii....
citeste mai departe...
Plante medicinale daunatoare
Vindecarea bolilor utilizand plante reprezinta cea mai veche metoda cunoscuta. Este stiut faptul ca plantele contin molecule...
citeste mai departe...
Examenul sumar al urinei
Este unul dintre cele mai simple examene de laborator, dar ofera informatii foarte pretioase despre functia renala. Valoarea...
citeste mai departe...