VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Tinerii, fumatul si efectele asupra sanatatii

dimensiune text

Realitati

In fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenti din SUA fumeaza prima lor tigara si astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumator regulat. O treime dintre acestia vor muri datorita bolilor provocate de fumat.
40% dintre adolescentii care fumeaza regulat au incercat cel putin o data sa renunte.
Fumatul este o boala a copiilor. 89% dintre oamenii care incearca pentru prima data o tigara o incearca pina la varsta de 18 ani.

90% dintre noii fumatori sunt copii si adolescenti. Acesti noi fumatori ii inlocuiesc pe cei care s-au lasat sau au murit prematur din cauza bolilor provocate de fumat. Tinerii sunt incurajati sa fumeze prima tigara de catre reclamele si promotiile organizate de companiile producatoare de tigari, de prietenii lor, de preturile mici precum si de posibilitatea de le procura foarte usor unii comercianti ignorind reglementarile in vigoare.

Nicotina provoaca dependenta; de fapt riscul de a deveni dependent este de unul la trei sau unul la doi in timp ce riscul de deveni dependent de cocaina administrata intravenos este de unu la patru! Mai mult de 80% dintre tinerii care fmeaza un pachet sau mai mult pe zi recunosc nevoia sau dependenta lor de tigari.
42% dintre cei care fumeaza pana la trei tigari pe zi vor deveni fumatori regulati. 70 % dintre adolescenti declara ca daca ar putea sa aleaga inca o data ar alege sa nu fumeze. In SUA 1 din 5 morti este datorata unei boli produsa de fumat.

Mai mult de 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat adica mai mult decat cele provocate de alcool, crack, heroina, crime, sinucideri, accidente de masina si SIDA la un loc. Tinerii nu inteleg sau subestimeaza dependenta produsa de nicotina. Dintre cei care credeau ca peste cinci ani vor renunta la fumat 73% inca mai fumau dupa sase ani!

Cel putin 4,5 milioane de copii avand varste intre 12-17 ani fumeaza!

Efectele asupra sanatatii tinerilor

Efectele pe termen scurt includ efecte asupra sistemului respirator, dependenta, precum si asocierea cu alte droguri. Fumatorii isi folosesc la un nivel mai scazut plamanii decat cei care nu au fumat niciodata. Fumatul provoaca boli de inima. Fumatul afecteaza performanta si rezistenta la cei care practica un sport de performanta. In medie un om care fumeaza un pachet de tigari in fiecare zi traieste cu sapte ani mai putin decat unul care nu a fumat niciodata.

Adolescentii care fumeaza au probleme cu respiratia de trei ori mai des dacat nefumatorii Adolescentii care fumeaza sunt nevoiti sa mearga mult mai des la doctor decat cei care nu fumeaza. Tinerii care fumeaza sunt mai dispusi de trei ori mai mult decat nefumatorii sa utilizeze alcoolul, de ori mai mult sa foloseasca marijuana si de 22 ori mai mult sa foloseasca cocaina. De asemenea sunt mai dispusi sa accepte sex neprotejat sau sa rezolve un conflict prin violenta.

Tinerii si tutunul

Mai mult de jumatate dintre fumatori incep sa fumeze inainte de 14 ani iar 90% incep pana la implinirea varstei de 19 ani. Tutunul si fumul de tigara fac hainele si parul sa miroasa urat. Mirosul gurii este inrautatit si facut si mai dezagreabil prin folosirea tutunului. Interventia chirurgicala pentru cancerul gurii va poate deforma pe viata infatisarea.

Evita ziarele si revistele care fac reclama la diferite marci de tigari. Prietenii adevarati nu te vor indemna sa fumezi. De asemenea, nu folosi nici un produs promotional al companiilor producatoare de tigari: pungi, brelocuri, tricouri, bandane etc. Fa-ti prieteni, dezvoltati aptitudinile sportive, fi independent - nu dependent, ajuta-i pe altii sa renunte la fumat chiar ACUM!Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
stomatologie timisoara, albire dinti, aparat dentar, extractie dinte, cabinet stomatologic, stomatolog timisoara
Timis - Timisoara
0721.997.250
Servicii dermatologice de calitate superioara ! Vizitati-ne acum !
Timis - Timisoara
0256/456 507;
Stomatologie
Timis - Timisoara
0256.457.029


Articole populare
Adolescentul - stari afective si tulburari de comportament
Perioada adolescentei este caracterizata printr-o dezvoltare a tuturor functiilor si proceselor psihice...
Cinci aparate excelente pentru eliminarea grasimii
Aceste aparate aduc mai mult dinamism si mai multa diversitate in rutinele dvs de antrenament. Sunt excelente...
Rolul vitaminelor in ingrijirea pielii
Din totalul vitaminelor luate, un anumit procent ajunge in piele. Rolurile vitaminelor sunt descris pe...
Aromoterapie pentru perioada sarcinii
In timpul sarcinii exista numeroase faze in care aromoterapia este benefica, de mare ajutor si in acelasi...
Din aceeasi categorie
Viteza de sedimentare a hematiilor
Variatii fiziologice se observa in functie de sex, la femei in timpul menstruatiei, cand are valori crescute, in timpul sarcinii....
citeste mai departe...
Ce este de stiut despre droguri
Persoana care consuma ilicit droguri este supusa uneia dintre urmatoarele masuri: cura de dezintoxicare sau supraveghere...
citeste mai departe...
Batranetea - etapa a vietii sau traire
Exista numerosi factori de stre, precum zgomotul, aglomeratia, concurenta, problemele de familie sau de la serviciu, care...
citeste mai departe...