VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Luxatia congenitala a genunchiului

dimensiune text
Luxatia congenitala a genunchiului este o problema deosebita, dar o adevarata urgenta ortopedica. In urma unui management imediat poate rezulta o solutie satisfacatoare pentru o mare parte din pacienti. Genunchiul poate fi pur si simplu hiperextins (recurvatum) sau, intr-o forma severa, poate fi vorba de o luxatie completa a genunchiului cu tibia proximala anterioara si lateral femurului. In majoritatea cazurilor luxatia e bilaterala, dar poate fi de grvitate diferita.


Etiologie

Originea poate fi ereditara sau o tendinta familiala. Multi au considerat ca anomalii congenitale: torticolis sau luxatia cotului, si 50% din cazurile cu luxatie de sold ipsilaterala. Hiperextensia sau luxatia genunchiului e constatata frecvent la copiii cu arthrogriposis si mielodisplazie. In aceste conditii etiologia este legata de dezechilibrul muscular, de exemplu, contractia cvadricepsului cu tendoane slabe sau absente. La un copil normal etiologia se crede a fi datorata pozitiei intrauterine, ca pozitia picorului sub mandibula sau in axila. Clinic, genunchiul apare hiperextins si in cel mai sever grad, articulatia poate fi in extensie mai departe pana ce piciorul atinge pieptul.

Tendoanele mediale pot fi deplasate inainte ,anterior axei genunchiului si functioneaza ca extensor. Patela poate fi deplasata lateral. Condilii femurului sunt proeminenti in posterior, dar circulatia mai jos de genunchi este deobicei intacta. Numai cativa nou nascuti cu aceste probleme au fost examinati din punct de vedere patologic, in consecinta putin se cunoaste despre capsula posterioara sau ligamentele cruciale. La un copil mai mare aceste structuri sunt intinse, hipoplastice si uneori absente, dar aceste schimbari pot seconda o luxatie persistenta.

Fibroza vastus lateralis sau vastus intermedius a fost deja descrisa, dar de obiceila copii cu arthrogryposis, mielodysplazie sau fibroza potinjectionala. Evaluarea radiografica va confirma un genu recurvatum grav cu tibia si femurul malignizate (malalignment). Deformitati ale epifizei femurului distal si tibia proximala nu se vad la nou nascut, dar sunt gasite la un copil netratat si reprezinta schimbari modificari modelatoare secundare malignizarii.


Tratament

Tratamentul pentru ambele cazuri: si in luxatie, si in subluxatie trebuie sa fie imediat, cu intindere pasiva, aducand treptat genunchiul in flexie doar la cateva ore de la nastere. Tratamentul pentru luxatia genunchilor trebuie facut imediat prin intindere pasiva si flexie treptata a genunchiului sub supravegherea medicala. Daca acesta este facut doar la cateva ore de la nastere, genunchii pot de obicei adusi intr-o pozitie de flexie, si mentinuta de un mulaj, atela sau bandajat.

Atela trebuie schimbata zilnic si articulatia intinsa usor si pusa prin miscari pasive de toate tipurile, pana ce se vor obtine aproximativ 90°. Se obtine treptat recuperarea completa a miscarii genunchiului si la 2 saptamani copilul e transferat la hamurile Pavlik pentru a obtine reducerea luxatiei soldurilor. Razele X sunt folosite pentru a cerceta o reducere satisfacatoare, deoarece numai clinic se poate usor insela ca genunchiul flexat este anatomic redus. Cu cat mai devreme articulatia este redusa inaintea dezvoltarii unei contractii fixe, rezultatul de lunga durata va fi mai bun.

Autor: Dr. Mihai OstrofetNewsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Dermato-venerologie
Giurgiu - Giurgiu
0246.211.843
Medicina de familie
Bucuresti - Bucuresti
021.685.77.88
Hematologie, Acupunctura
Timis - Timisoara
0256.426434, 0722602533


Articole populare
Tensiunea Arteriala - Prevenire si tratament
Hipertensiunea arteriala este o stare care este in general monitorizata printre cei in varsta, dar exista...
Ridurile si tratarea acestora
Imbatranirea favorizeaza accentuarea ridurilor, in special in zona fruntii si a zonei dintre sprancene,...
Viteza de sedimentare a hematiilor
Variatii fiziologice se observa in functie de sex, la femei in timpul menstruatiei, cand are valori crescute,...
5 Sfaturi care le puteti utiliza pentru a trata acneea
Din fericire, exista o serie de lucruri pe care le puteti face in fiecare zi ca sa va asigurati ca pielea...
Din aceeasi categorie
Alunita , prieten sau dusman?
In limbaj medical se numesc nevi melanici. Ele au un aspect divers, de la mici pete cafenii la mici formatiuni nodulare...
citeste mai departe...
5 Sfaturi care le puteti utiliza pentru a trata acneea
Din fericire, exista o serie de lucruri pe care le puteti face in fiecare zi ca sa va asigurati ca pielea voastra este mai...
citeste mai departe...
Boli cu transmitere sexuala
La om, forta care apropie indivizii de sex diferit nu este simplul instinct de reproducere, cum se intampla la animale. Desi...
citeste mai departe...