VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Batranetea - etapa a vietii sau traire

dimensiune text
Copilul rade:
" Intelepciune si iubirea mea e jocul. "
Tanarul canta:
" Jocul si intelepciunea mea-i iubirea. "
Batranul tace:
" Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea. "
(Lucian Blaga- Trei Fete)

Batranetea, ca etapa a vietii, reprezinta, nu doar un program genetic al individului, ci mai ales, o traire, o stare emotionala si mentala. Iesirea la pensie reprezinta si ea, un prag, nu de putine ori, dramatic. Iesirea din campul muncii si al colectivului de cunostinte si intrarea, practic, intr-o stare pe care multi dintre ei o considera, inutila, poate sa reprezinte un moment dificil. Impactul acestui prag asupra persoanelor in varsta, difera, firesc, de mai multe variabile: personalitatea si temperamentul persoanei, mediul in care traieste, prezenta nepotilor, starea de sanatate si de multe ori, nivelul intelectual.

Pe de alta parte, impactul inaintarii in varsta este in stransa legatura cu ideile pe care persoana le are despre aceasta etapa. Ea poate sa fie privita ca o pauza bine meritata, in care sa te poti ocupa de lucrurile de care nu ai avut timp pana acum, o etapa a intelepciunii. O veche zicala romaneasca spune: Cine nu are batrani sa isi cumpere”. Batranetea are si ea, ca toate etapele vietii, avantaje si dezavantaje. In ultima categorie pot fi incadrate scaderea vitezei de memorare, afectarea reproducerii informatiilor memorate.

Volumul atentiei este si el afectat, in sensul scaderii, in efectuarea sarcinilor complexe. Persoanele in varsta sunt mai lente, in ceea ce priveste viteza de reactie cat si rapiditatea initierii reactiilor. In cazul unor antrenamente, insa, viteza de reactie poate sa creasca. In ceea ce priveste intelepciunea, inteleasa ca intuitie exceptionala a naturii umane, a vietii, o judecata corecta asupra desfasurarii evenimentelor, capacitatea de a da sfaturi si a face comentarii corecte, aceasta tine de maturizare si experienta.

Studiile au demonstrat incredere in sine, implicarea in sarcini cognitive, exteriorizari si caldura in relatia cu ceilalti.

Aspecte de psihopatologie a batranetii

Exista doua tulburari mentale care domina literatura de specialitate referitoare la persoanele de varsta a treia: depresia si dementa. Aceasta din urma se manifesta prin deficit cognitiv si comportamental, implicand anumite deteriorari ireversibile ale creierului. Cea mai cunoscuta forma de dementa este boala Alzheimer, ce apare la aproximativ 70% din cazurile de dementa.

Impactul psihologic al acestei etape poate fi pus in legatura si cu ocupatia, cu implicarea in treburile familiale, asumarea rolului de bunic si prezenta sau absenta perechii cu care a impartit viata. Poate reprezenta o etapa de meditatie si cunoastere sau (re)cunoastere a adevaratelor valori, a lucrurilor, cu adevarat, importante.



Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Stomatologie
Timis - Timisoara
0256.487.223
Chirurgie maxilo-faciala, Radiologie dentara, Stomatologie, Implantologie dentara
Timis - Timisoara
0256.290.785


Articole populare
Ridurile si tratarea acestora
Imbatranirea favorizeaza accentuarea ridurilor, in special in zona fruntii si a zonei dintre sprancene,...
Analiza in adenomul de prostata
PSA (Prostate Specific Antigen) este o substanta fabricata natural de catre prostata. Aceasta substanta...
Cum sa slabiti dupa sarcina
In medie, o femeie creste in greutate cu 10-15 kg in timpul sarcinii. In timpul travaliului si imediat...
Protectia coloanei si circulatia venoasa
Deprindeti pozitiile corespunzatoare ale corpului. Descoperiti pozitiile si miscarile care pot afecta...
Din aceeasi categorie
Analiza in adenomul de prostata
PSA (Prostate Specific Antigen) este o substanta fabricata natural de catre prostata. Aceasta substanta este prezenta in...
citeste mai departe...
Sfaturi pentru evitarea bolii hemoroidale
Evitati alimentele care pot cauza iritatii locale (mancare condimentata, alcool) sau bauturi stimulante (cafea, ceai)...
citeste mai departe...
Alcoolul si efectele sale asupra sarcinii
In 1973, medicul pediatru francez Paul Lemoine a semnalat pentru prima data legatura intre malformatiile faciale ale noilor...
citeste mai departe...