VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Boli cu transmitere sexuala

dimensiune text
La om, forta care apropie indivizii de sex diferit nu este simplul instinct de reproducere, cum se intampla la animale. Desi glandele sexuale incep sa produca gameti de la varsta pubertatii, maturizarea acestor glande are loc in jurul varstei de 18-20 de ani.  In aceeasi perioada se poate vorbi si despre inceputul maturizarii psihice, care este esentiala in relatia dintre sexe.

Adolescentii nu trebuie sa ignore faptul ca glandele lor sexuale au inceput sa functioneze si ca, mai mult decat in copilarie, au datoria sa acorde o atentie deosebita ingrijirii trupului si lenjeriei intime. Totodata, trebuie sa stie ca exista anumite boli care sunt transmisibile sexual.


Sifilis

Agentul patogen care produce boala: Treponema.
Factorii care distrug agentul patogen: sapun, dezinfectant, temperatura > 50 grade.
Transmiterea: sexuala, prin sange contaminat.
Perioada de incubatie:21 de zile.
Simptome:leziuni pe bue, in cavitatea bucala, pe organele genitale, pete rosii pe corp, afectiuni grave ale plamanilor, sistemului nervos, vaselor sangvine.
Boala:venerica.

De-a lungul a cinci secole de la aparitia acestei boli in Europa-adusa de marinarii lui Cristofor Columb din Haiti-aceasta a purtat mai multe denumiri: boala napolitana ( denumire data de francezi dupa contaminarea ostasilor de la Napoli, in 1495 ), malum francorum, malo galico, ciuma veneriana sau denumiri inspirate de nationalitatea femeii de la care s-a contactat boala. J. de Bethancourt denumeste boala cu termenul de lues venera (lues in limba latina inseamna plaga).

In jurul anului 1530, medicul italian G. Fracastro inlocuieste termenul cu denumirea de sifilis. Considerata la inceput ca fiind rezultat al desfraului, boala a fost neglijata. Contaminabila si prin alte moduri, ca rezultat al promiscuitatii sau ignorantei, originea bolii a fost considerata a fi putrefactia, caldura excesiva, mirosul de mlastina, sangele necurat al menstruatiei, constelatiile nefavorabile-toate aceste "explicatii" constituind, de fapt, rezultatul obscurantismului, misticismului, in general, al ignorantei din acele vremuri. Din aceste considerente, nu a existat propriu-zis un tratament corect al acestei boli grave.

De altfel, mercurul, lemnul de gaiac, preparatele din plante si animale erau principalele medicamente folosite in acea vreme.  Mercurul se administra prin infasari, spalaturi, frictiuni la care se adauga cura de inadusare, lasarea de sange, purgatia, adeseori bolnavii decedand din cauza intoxicatiei cu mercur. Ricard, in 1838, deosebeste sifilisul de blenoragie, facand si o descriere precisa a bolii. Fournier descrie evolutia, pe perioade, a sifilisului. In 1905, Fr. Schaudin si E. Hoffman stabilesc agentul patogen al sifilisului-Treponema pallidum, iar Wassermann descopera reactia serologica. La scurt timp, in 1910, apare in tratamentul sifilisului arsenicul si bismutul, iar din 1943 penicilina.

Microbul, putin rezistent la conditiile de mediu, este transmis in peste 90% din cazuri, prin contact sexual, si mai rar extragenital.


Gonoree

Agentul patogen care produce boala: Gonococ.
Factori care distrug agentul patogen: sapun, dezinfectant, temperatura > 50 grade.
Transmiterea:sexuala.
Perioada de incubatie: 2-6 zile.
Simptome:usturime, durere la urinare, secretie purulenta genitala.

Se cunoaste inca din Antichitate, de la vechii egipteni, de la greci si romani. In Evul Mediu ea a fost confundata cu sifilisul. In 1832, Ricardo o identifica drept boala de sine statatoare. Mai tarziu, Neisser a descoperit agentul patogen.

Blenoragia este o boala infecto-contagioasa a ambelor sexe si a tuturor varstelor. Este produsa de gonococ. Gonococii nu rezista la o uscare mai mult de 1-2 ore, fiind inactivati de caldura umeda-peste 55 de grade Celsius si razele ultraviolete. Gonococul este distrus in cateva minute de antiseptice obisnuite, ca formolul sau nitratul de argint.

Tratamentul blenoragiei ca si al celorlalte boli venerice este profilactic si curativ. Prevenim boala evitand legaturile sexuale intamplatoare cu persoane necunoscute sau insuficient cunoscute. Viata dezordonata, pretabila la legaturi sexuale cu oricine, fara nici un discernamant, ca si folosirea bauturilor alcoolice-stare in care nu mai este cu putinta alegerea, cu discernamant, a partenerului, dandu-se frau liber instinctului sexual, face ca tanarul ametit de bautura sa contracteze cu usurinta boala in urma contactului sexual.


Trichomoniaza

Agentul patogen care produce boala: Trichomonas.
Factorii care distrug agentul patogen: temperatura > 50 grade.
Transmiterea: sexuala; prin intermediul obiectelot de uz personal;
Perioada de incubatie: 10-70 zile.
Simptome: usturime la urinare, secretie abundenta genitala, congestia mucoaselor organelor genitale.

Trichomonasul este un protozoar flagelat mobil, ce determina, la femeie cat si la barbat, infectii persistente ale uretrei, vezicei la barbat sau vulvei, vaginului, colului uterin, uretrei, vezicei, la femeie.

Infectia se mai poate transmite prin manopere instrumentale genitale, obiecte de toaleta intima, W.C., strand, bai publice, diverse proceduri genitale. Se adauga factorii favorizanti, ca solutii de continuitate ale mucoasei vaginale, modificari de pH vaginal, administrarea de contraceptive, stress-uri ce modifica echilibrul vaginal biologic, hipovitaminoza, hipoestrogenia, menopauza. La barbat, boala se transmite numai sexual.



Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Servicii dermatologice de calitate superioara ! Vizitati-ne acum !
Timis - Timisoara
0256/456 507;
Otorinolaringologie-ORL, Neuropsihiatrie, Endocrinologie, Cardiologie, Urologie, Neurologie, Oftalmologie, Homeopatie, Alergologie si imunologie clinica, Recuperare, medicina fizica si balneologie
Timis - Timisoara
0256.288.782
Nutritie, Expertiza medicala a capacitatii de munca, Psihoterapie, Dermato-venerologie, Optica medicala, Recuperare, medicina fizica si balneologie, Oftalmologie, Dermatologie estetica si cosmetica medicala, Medicina functionala, Medicina generala
Timis - Timisoara
0256.226.271


Articole populare
Diabetul si tratementele complementare
Diabetul afecteaza milioane de oameni in prezent. Medicina traditionala ofera diferite modalitati pentru...
Ghidul incepatorului la sala de gimnastica
Cateva sfaturi pentru a va face o idee despre ce presupune frecventarea unei sali de gimnastica. Va puteti...
Tensiunea Arteriala - Prevenire si tratament
Hipertensiunea arteriala este o stare care este in general monitorizata printre cei in varsta, dar exista...
Hrana sanatoasa pentru bebelusi si copii
Atunci cind vine vorba despre sanatatea si fericirea copilului, toti parintii sint unanim de acord ca...
Din aceeasi categorie
Lentilele de Contact - Importanta Consultului Anual
Lentilele de contact sunt o modalitate usoara si convenabila prin care o persoana se poate bucura de o vedere buna....
citeste mai departe...
Candidozele - manifestari clinice, diagnostic si prevenire
Candida albicans este cel mai frecvent agent etiologic al candidozei....
citeste mai departe...
Tratament naturist in hepatita
Pentru inceput trebuie retinut faptul ca in aceasta afectiune grava, aveti nevoie de multa odihna si regim alimentar. Primavara,...
citeste mai departe...